Forum :: O stronie :: Kontakt   Strona główna ::O stronie  

Polecamy Apartament Wiktoria w Zakopanem, idealne miejsce do spędzenia wakacji, ferii zimowych lub weekendu.

O stronie

Strona powstała w 2002 roku po wycieczce do Budapesztu. Była to wtedy jedna relacja umieszczona na mojej stronie domowej. Później sukcesywnie rozrastała się o kolejne relacje i galerie. W 2004 roku strona została umieszczona pod adresem mytravels.pl, w lipcu 2005 roku został zmieniony wygląd strony.

Celem strony jest zebranie w jednym miejscu maksimum przydatnych informacji o danym miejscu. Oprócz relacji i galerii zdjęć, można tu znaleźć przydatne linki, prognoze pogody, przelicznik walut, przykładowe ceny. Można kupić przewodnik, przejrzeć oferty last minute oraz podzielić się swoimi uwagami, poradami na stronie komentarzy lub forum. Zapraszam również do umieszczania swoich relacji na naszej stronie.

Z poważaniem, Aleksander Wasilewski

Kontakt: mytravels@nettech.fr.pl

Logo strony

Logo strony zawiera kształt łosia (Alces alces), największego przedstawiciela jeleniowatych (Cervidae), zamieszkującego lasy podmokłe i bagniste Europy Północnej, Syberii, północne Chiny i Mongolię oraz część Ameryki Północnej od Alaski po północ Stanów Zjednoczonych. Znanych jest 7 podgatunków łosia, z których największy zamieszkuje Alaskę (Alces alces gigas).

Długość ciała 240-310 cm, ogona do 10 cm, wysokość w kłębie 180-235 cm a ciężar ciała tego zwierzęcia wynosi 300-820 kilogramów. Samica, tzw. klępa lub łosza, osiąga mniejsze rozmiary niż samiec. Poroże u dorosłych samców ma kształt łopatowy (łopatacz) lub rozgałęziony (badylarz) i posiada liczne wyrostki. Oczy niewielkie, pysk silnie wydłużony, szeroki, kłąb wyraźny, zaznaczony niewielkim garbem. Ubarwienie sierści brunatne, zimą z szarym odcieniem. Kopyta duże, długie i wąskie, zaopatrzone dodatkowo w raciczki, które zwiększają powierzchnie nacisku kopyt w terenie podmokłym.

Tryb życia dzienny, żeruje także o zmierzchu i nocą. Posiada doskonale rozwinięty zmysł słuchu i węchu, doskonale i chętnie pływa, odbywa dalekie wędrówki.

Samce są z reguły samotnikami, łączą się z samicami tylko w okresie rui na kilka dni. Toczą zacięte walki o samice i w tym okresie wydają charakterystyczne dźwięki zwane "stękaniem". Ciąża trwa 242-264 dni, samica rodzi 1-3 młodych, które często pozostają z matką do drugiego roku życia.

Pożywienie stanowią liście, kora, miękkie drewno, roślinność wodna i łąkowa, grzyby, igły drzew szpilkowych. Czasem łosie żerują na polach uprawnych. W Polsce łoś jest zwierzęciem łownym z okresem ochronnym.

Chorwacja:: Lwów:: Rodos:: Majorka:: Budapeszt:: Wiedeń:: Praga:: Pribałtika
mytravels.pl:: Księgarnia Lideria:: Koszulki:: Współpraca:: Forum
(c) NetTech 'lipiec 2007 Zgłoś uwagę lub błąd